Wordpress website  voor vereniging

Wordpress website voor vereniging

Wil je een website maken in Wordpress voor je vereniging? Dan zijn er legio opties. Met diverse plugins kun je diverse functionaliteiten aan elkaar koppelen en zo hier van alles mee aanbieden. Maar pas op! Want is Wordpress hier wel zo geschikt voor?

Deel dit artikel:

Zo start je een Wordpress website voor je vereniging

Bij een Wordpress website voor een vereniging begin je juist niet met Wordpress. Dat geldt niet alleen voor Wordpress websites, maar websites in zijn algeheel. Laten we namelijk eerst eens kijken wat de website moet gaan aanbieden? Wat wil je bereiken met je website? Wil je leden informeren? Wil je vakinformatie aanbieden? En in welke vorm? 

Om een goede website te maken is het raadzaam eerst een plan te schrijven. Een strategisch plan welliswaar. Dit begint met een flowchart en een indeling. Maak eens een structuur op papier welke pagina's er in de website dienen te komen en vervolgens welke functionaliteiten.

Wordpress website voor vereniging
Voorbeeld van flowchart | Foto door Startup Stock Photos via Pexels

Analyseren van gewenste functionaliteiten

Wanneer je weet welke functionaliteiten op de website dienen te komen, is het belangrijk om eens na te gaan welke platformen geschikt zijn voor deze functionaliteiten.

Het gevaar bij een Wordpress website is dat men gaat zoeken naar welke Wordpress plugins geschikt zijn voor de website voor de vereniging. Bijna in 90% van alle zoekacties is er wel een plugin te vinden. Dat maakt Wordpress populair. Maar zijn deze plugins wel de juiste optie? Is Wordpress wel waar je vanuit moet gaan? Of zijn er alternatieven? 

Ja! Die zijn er genoeg!

Laten we even bij Wordpress blijven, want waar is Wordpress goed in?

Wordpress is van origine gebouwd als blogplatform. Je kunt er heel gemakkelijk, zonder plugins, een website op bouwen waarmee je eenvoudig blogs/artikelen kunt delen. Dat deed en doet Wordpress nog altijd prima. Bijkomend voordeel zijn de vele thema's van Wordpress. Deze kun je gebruiken om een best prima website in elkaar te zetten.

Wat betekent dit dan voor de andere functionaliteiten?

Veel plugins bieden een extra functionaliteit die best wel handig kan zijn, maar die tegelijkertijd ook vaak beperkend is. Wil je iets net wat anders? Dan kan dit vaak niet. Je bent dus gebonden aan Wordpress en de plugins. 

Wat betekent dit voor je Wordpress website?

Nou... Mocht uit je strategisch plan blijken dat je veel blogs gaat schrijven en verder enkele statische pagina's wilt publiceren, dan is een Wordpress website voor je vereniging wellicht interessant. Maar zijn er meer gewenste functionaliteiten en ontkom je niet aan het installeren van een heleboel plugins? Dan zou ik toch eens verder kijken of over gaan op maatwerk indien dat mogelijk is.

Hoe zit dit bij Wordpress websites voor verenigingen?

Verenigingen hebben vaak meer behoeftes dan een blog systeem. Zo willen verenigingen vaak documenten met leden kunnen delen, met leden in gesprek kunnen gaan, leden kunnen opzoeken en bijvoorbeeld events delen met leden. 

Wordpress kan dit gewoon niet goed genoeg.

Ja, er zijn plugins. Maar die werken nooit samen. Vervolgens ontstaat er een spaghetti van plugins, waar geen doorkomen meer aan is en die heel foutgevoelig zijn.

Dus geen Wordpress website voor mijn vereniging? 

Zo resoluut willen we niet zijn. Wordpress kan evengoed interessant zijn. Maar wellicht is het beter om Wordpress te laten doen waar Wordpress goed in is; artikelen delen met de wereld.

Voor de andere functionaliteiten kun je ook denken aan andere toepassingen zoals;

Nieuwsbrieven versturen: Bekijk Mailchimp eens

Online afspraken inplannen: Bekijk Calendly eens

Forum/Ledenplatform: Bekijk Brightle eens

Maak kennis met Brightle

Brightle is wellicht een hele interessante oplossing om naast een Wordpress website voor verenigingen te laten lopen. Op je Wordpress website zet je gewoon een knop met "inloggen", die linkt naar jouw Brightle community. Leden van je vereniging hoeven vervolgens niet eens te zoeken en zullen vanzelf getriggerd worden om in te loggen.

Het ledenplatform zelf kunnen we volledig aanpassen naar jouw vereniging. Logo, kleuren en eventueel typografie nemen we over, zodat je echt kunt spreken over een community van jouw vereniging.

Meer weten? Bezoek dan eens onze functionaliteiten pagina!

Foto door Markus Winkler via Pexels

Deel dit artikel:

Start een Brightle community

Ontdek wat een Brightle community voor jouw vereniging kan betekenen?